Ekologi

Vi jobbar med jorden, vattnet, luften och elden.

Här hittar du smakerna, dofterna, känslan och lusten.

Ekologisk odling handlar om balans, samverkan, kärlek och omtanke.

Grödorna får här växa i sin egen takt, fria från stress av gifter och konstgödning. Sandjorden här på Lilla Bjers och den gotländska solen gör att de blir rika på näringsämnen och smak.

Det ekologiska tänkandet är en självklarhet för oss och en förutsättning för arbetet på gården.

Hela gården är KRAV-certifierad sedan 2001.

Att odla ekologiskt är precis som att ta hand om sig själv.

Med rätt kost, motion och vila håller du dig friskare och slipper därmed många mediciner och deras biverkningar!

Småskaligheten och mångfalden gör också att odlingen blir greppbar och överskådlig.

Det gäller att planera odlingen och tänka i förväg. I växtföljden skiftar grödorna plats år från år för att jorden och växterna ska må bra och inte samla på sig sjukdomar.

Ogräset här rensas mekaniskt, oftast för hand.

Vi tar hjälp av humlor för pollinering men också som hjälp vi mögelbekämpning. Humlorna får med sig svampsporer på sina fötter och besöker sedan jordgubbsblommorna där sporerna fastnar. Svampsporerna äter sedan upp de skadliga mögelsvamparna.

Hela gården Lilla Bjers är KRAV-certifierad sedan 2001.

I gårdsbutiken saluför vi endast KRAV/ekologiskt-certifierade varor. Våra egna produkter förstås, men även en del utifrån allt noga utvalt för sin goda smak och höga kvalitets skull

Gårdskrogen är certifierad med tre KRAV-märken, dvs högsta graden, med minst 90%  ekologiska/KRAV-certifierade råvaror. För att göra det enkelt för oss använder vi uteslutande ekologiska/KRAV certifierade råvaror i krogen.

Alla grönsaker, bär rotfrukter osv hämtar vi från våra egna odlingar. Det vi inte har själva hämtar vi från Gotland i första hand,  bara det vi inte klarar oss utan men inte kan producera själva importerar vi längre bort ifrån. Vinet kommer tex från småskaliga producenter som jobbar med stor passion.