Recept

Ramslök

Ramslöken kom till Gotland med munkar som använde den som marktäckare i humleodlingarna.

Den har en frisk vitlökssmak och växer frodigt där den trivs.

Ramslökspesto

100gr  Ramslöksblad med stjälkar

1 tsk     Flingsalt

4 msk  Nötter, tex mandel, val- eller pinjenötter-vad du gillar!

1-1,5 dl    god kallpressad ekologisk olivolja

30 gr   färskriven parmesan eller pecorinoost

Skär blad och stjälkar grovt.

Mixa samman allt utom osten som du blandar i sist.

Förvara i tätslutande burk i kylen.

Kajp

Kajp, skogslök är ungefär en liten purjolök som växer vild på Gotland.

Kajpsoppa

Skiva ner några potatisar i en liter god buljong och låt koka ett tag. Finhacka  två knippen kajp och fräs i lite smör.

Spetsa gärna med några stjälkar finskuren sparris!

Lägg ner i buljongen och red av med en burk creme fraiche.

Smaka av med lite salt, nymald svartpeppar och citronsaft.

Garnera med gullvivsblommor!

Servera med bröd, smör och ost.

Sparrissoppa

Rensa ca 0.5 kg soppsparris. Dvs skala rotändarna på de tjocka sparrisarna och bryt av och släng rotändarna på de smalaste sparrisarna.Skär sparrisen på snedden i cm stora bitar.

Koka upp en liter god buljong.

Rör ihop 1 msk smör med 1 1/2 msk vetemjöl.

Klicka ner pastan i buljongen och låt koka en stund.

Tag kastrullen från värmen.

Rör ihop 2 äggulor med 1 dl grädde.

Häll redningen i buljongen under kraftig vispning.

Lägg i sparrisbitarna.

Sjud några minuter, det får inte koka.

Servera med nybakat bröd, smör och ost.

Själv dricker jag helst en Falcon ekologisk öl till!

Fetaostfyllda chilis

Skär upp chilin och ta ur fröna. Fyll med ekologisk fetaost och grilla eller stek dem i olivolja.

Ät tillsammans med en tomatröra.

Skålla och skala tomaterna, skär dem grovt och koka ihop med basilika och lite hackad vitlök och lite flingsalt.Ett gott vitt bröd passar till.